Založ si blog

Prečo štát zisk z predaja akcií v Slovak telekome nevyužil na odkúpenie celého SPP?

A máme to tu. Je tu opäť privatizácia. Štátu po odpredaji plynárni, elektrární, vodárni,.. síce ostali len omrvinky, ale aj tých sa chce teraz zbaviť… Nepochopím. Ide sa totiž dopredávať Slovak telekom, v ktorom  má v súčasnosti Slovensko 49% podiel. Že je to zlatá baňa potvrdzuje aj fakt, že o akcie bude podľa počiatočných indícií pomerne veľký záujem. A prečo by súkromníci kupovali niečo, čo sa im neoplatí? Pýtam sa teda, nemal by štát väčší úžitok z toho, keby si nechal 49% podiel v tejto spoločnosti a postupne by sa mu vyplácali dividendy? Takto štát namiesto pravidelného výnosu, získa len jednorázový výnos z predaja v hodnote približne 600 až 800 miliónov eur.

Pozrime sa teraz, načo sa minú tieto peniaze. Štát ich chce využiť na splácanie dlhu. Teda aspoň väčšiu časť z nich. Zvyšok by mal ísť na vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní, ktoré vedie k plánu vytvoriť jednu zdravotnú poisťovňu. Docela neuvážené investovanie 600 až 800 miliónov… Dobre, dajú sa na zníženie dlhu. Ale čo z toho? Veď keď sa budú naďalej neefektívne míňať verejné financie, dlh štátu bude aj v budúcich rokoch rásť až nakoniec to, že sme dali nejakých 600-800 miliónikov na jeho zníženie nijako nepocítime. Navyše – znížime dlh, tak vláda si povie: „Ohohó, aký nízky dlh máme, môžeme veselo míňať.“ A zase len dôjde k plytvaniu. V konečnom dôsledku tých 600 až 800 miliónov prejeme… To nie je rozumné investovanie.

Dať časť peňazí na vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní tiež nie je výhra. Aj keď s plánom vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne súhlasím, ak je takýto krok pre štát priveľkým rizikom, nemal by ho realizovať. Môžu prísť žaloby a v konečnom dôsledku štát za prehraté súdy s vyvlastnenými poisťovňami dá viac financií, ako získa z predaja podielu v telekomunikáciách. Povedzme, že z predaja získa cca 700 miliónov. Dajme tomu, že 500 miliónov dá na zníženie dlhu, 200 miliónov na vyvlastnenie súkromných zdravot. poisťovní. Za prehratý súd bude musieť zaplatiť 900 miliónov. 700 miliónov – 900 miliónov = – 200 miliónov. Teda strata 200 miliónov. A skade štát zoberie na zaplatenie pokuty? No bude si musieť požičať. A tým sa dlh dostane ešte na vyššiu úroveň, akú dosahoval, pred predajom podielu v Slovak telekome. Zhrnuté: strata 200 miliónov, súkromné zdravotné poisťovne ostanú, dlh sa ešte zvýši. Z tých peňazí získaných z predaja podielu v telekomunikáciách, teda nebude nič…. Práve naopak, stratíme viac, ako získame.

A ako by to teda mohlo byť (aspoň podľa môjho názoru). Keď už vláda chce privatizovať (aj keď vždy tvrdila, že nebude), tak nech aspoň prosím pekne privatizuje s rozumom. A peniaze z privatizácie nech investuje! Nech na tej privatizácii niečo získame. Ideálny model by bol takýto. Vláda predá svoj 49% podiel v telekomunikáciách. Získa už veľakrát spomínaných cca 600 až 800 miliónov eur. Tieto peniaze by malo Slovensko využiť na odkúpenie celého SPP (nielen stratovej matky). Keď bol podiel v SPP na predaj, premiér tvrdil, že by bol rád, keby bol znovu celý podnik vo vlastnícve štátu. Ale, že toľko financií nie je (hmm, zaujímavé, že na spoluorganizovanie poľskej olympiády sa nájde aj vyše miliardy). A tak štát získal 100% podiel len v stratovej matke spoločnosti. Pritom, keby sa s privatizáciou telekomunikácii prišlo skôr, tie peniaze z predaja by presne stačili na získanie absolútneho vplyvu v SPP. Pripomeňme pritom, že sa bavíme o spoločnosti veľmi ziskovej a perspektívnej. Keby SPP nebola zisková a perspekívna, tak by sa o jej akcie záujemcovia určite nebili. Teda štát by zarábal na plyne a postupom času, by tu bola aj návratnosť investície. Po rokoch by krajina získala zo ziskov SPP dajme tomu aj 1,5 miliardy eur. Teda na tejto kúpe by sme zarobili.

 

článok 17.10.2013

 

 

 Štát získané peniaze z predaja podielu v Slovak telekome, neplánuje výhodne investovať (z 800 miliónov mohol uváženou investíciou získať oveľa viac)… 

 

Okey, keby bolo keby… SPP je už nenávratne v rukách finančných skupín. To ale neznamená, že štát nemôže tých 600 až 800 miliónov investovať do niečo inšieho, do niečoho, čo by sa oplatilo. A čo by v konečnom dôsledku prinieslo zisk do štátnej pokladne. Aby sme tých 600 až 800 miliónov, navýšili dobrým investovaním na vyše miliardu eur. Vláda predsa presadzuje veľké investície…

Dopravné značky na Slovensku už majú byť aj v maďarčine. Koľko nás to bude stáť? „Iba“ 1 milión eur? Alebo viac?

12.09.2021

Na Slovensku sa chystajú veľké novinky! Dopravné značky, konkrétne nazývané šípové smerníky, patriace do skupiny orientačných značiek a označujúce miesto a smer odbočenia k vyznačeným cieľom, už po novom majú byť uvedené aj v jazyku národnostných menšín. Áno, áno! Ešte viac maďarských nápisov na slovenských cestách, ešte viac! Matica slovenská mlčí. [...]

Vakcína je sloboda! Vakcína je mimoriadne účinná! Vakcína je vysoko bezpečná! Dajte sa urýchlene zaočkovať!

20.06.2021

Upozorňujem, že nikoho o ničom nepresviedčam. Ak chcete, dajte sa zaočkovať, ale nenúťte aj ostatných… Aj tak zrejme, aj po tomto upozornení, budem určitou skupinou ľudí označený za nevzdelaného dezoláta. Čo na tom, že čítam hlavnoprúdové (mainstreamové) i alternatívne médiá. Prečítam si Denník N, rovnako ako aj Hlavný denník a poctivo si informácie overujem [...]

Slovensko postúpilo do štvrťfinále na majstrovstvách sveta v hokeji. Zhodnotenie, pseudovlastenci, reakcie politikov. Neuveríte, čo na to povedal Matovič

02.06.2021

Tak, 21. mája 2021 sa začali tohoročné majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. To ste netušili, že nie? Po pandemickej prestávke v roku 2020 a posledných majstrovstvách v roku 2019, ktoré sa odohrali na Slovensku a na ktorých náš štát obhájil svoje už tradičné 9. miesto, čo asi nie je nič moc, ale aj tak lepšie, ako obhajovať nejaké 14. miesto, (pesimista sa hrá na [...]

zima, sneh, Chorvátsko, dedina, potok, rieka

Slnko vystriedal sneh. Teploty v Chorvátsku klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov

16.04.2024 23:46

Severné Chorvátsko zaznamenalo veľký teplotný pokles a sneženie, pričom v pondelok tam dosahovali teploty 28 stupňov Celzia.

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

kakstudio

www.facebook.com/pages/K-a-K-… filmstudio.blog.pravda.sk filmstudio.webgarden.cz www.enigma.sk/profil/kakstudio K a K štúdio vzniklo v roku 2006. V prvopočiatkoch sa venovalo natáčaniu amatérskych filmov, od roku 2009 pôsobí aktívne už len na internete. Činnosťou je písanie komentárov/kritík k slovenským filmom, seriálom, ale aj kritík z iných oblastí života. Sporadicky sa zaoberá prinášaním rozhovorov a promo akcií. Z dielne K a K štúdia je taktiež humorný seriál: Všetko je problémom, ktorý ma ambíciu vyjsť aj knižne. Domovskou stránkou K a K štúdia, je od roku 2007 web stránka: filmstudio.webgarden.cz. Okrem toho pôsobí aj na: enigme, facebooku a od 5.2.2013 aj na blogu: filmstudio.blog.pravda.sk/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 58
Celková čítanosť: 329429x
Priemerná čítanosť článkov: 5680x

Autor blogu

Kategórie