Založ si blog

RTVS ide opäť vzdávať úctu. True Shtoor! Ou yea! Come on!

Keď som pred časom niekde zhliadol, že RTVS chystá dokument o Ľudovítovi Štúrovi, v duchu som nadšene vykríkol: „To je super.“ „Konečne sa zobudili a natočia niečo o tomto našom velikánovi.“ Avšak pri následnom prečítaní ďalšej vety článku, ktorá znela: „Dielo bude mať pracovný názov True Štúr, sa nadšený výkrik: „To je super.“, zmenil na ironický povzdych: „No super…“ RTVS si ide uctiť kodifikátora spisovnej slovenčiny dokumentom s anglickým názvom. Vraj aby to pritiahlo mladých. Allright bejbe! Bola to vcelku pochmúrna situácia, až som stratil chuť ďalej sa venovať tejto chystanej amerikanizovanej zlátanine, iskierkou nádeje však bola poznámka, že sa zatiaľ jedná o pracovný názov. Ale ako sa hovorí, nádej zomiera posledná…, ale zomiera a inak tomu nebolo ani v tomto prípade. Mesiace plynuli a plynuli, až sme sa prehupli do roku 2015, ktorý bol vyhlásený za rok Ľ. Štúra. Nastal október a čuduj sa svetu, z pracovného názvu True Štúr sa stal názov oficiálny. Nočná mora bude naplnená, slovenského národného buditeľa a uzákoniteľa spisovnej slovenčiny si pripomenieme klasicky slovensky, dokumentom s anglickým názvom. Ešte raz. Lebo to je taká bizarnosť a hanba, že to by nám proste nikde neuverili. Dokument o človeku, ktorý uzákonil spisovnú slovenčinu a bojoval proti maďarizácii nazveme cudzojazyčným výrazom True Štúr?! A ozaj, čo sa s tým tak ondíme, šak to rovno premenujme na Sziasztok Stúr a bude úcta ako hrom. Predstavte si, že by napríklad v Anglicku robili dokument o kodifikátorovi tamojšieho jazyka a nazvali by ho názvom v slovenčine alebo ruštine, čínštine, francúzštine,..

dockame sa aj tohto otaznik – zmenšené

Slovensko a svet budúcnosti? Dočkáme sa o pár rokov aj takéhoto dokumentu o Štúrovi?!

(ZDROJ PORTRÉTU ŠTÚRA: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Ludovit_Stur.jpg)

Niekomu tu asi amerikanizmus udrel na hlavu. Až sa čudujem, že nepoangličtili aj Štúrove priezvisko, zo Štúr na Shtoor. A možnože je v tom názve aj nejaké tajné posolstvo, typu: „Ľudovít nemusíš sa báť, slovenčinu si chránime. Pretože je high and cool. Maďarizácia nám nehrozí, sme už plne amerikanizovaní..“ To, že to má prilákať mladých, však nie je jediný dôvod toho hanebného názvu. Ďalší o nič menej bizarnejší, rázne riekol roduverný Robert Roth, ( 5 krát „r“, náhoda? Nemyslím si. :D) predstaviteľ hlavnej postavy – Samuela Hronského (Štúr vo filme bude vystupovať len v animovanej podobe). „True Štúr? Mne sa to zdá ako lingvistický joke. Páči sa mi audiozhoda s odrátavaním true štúru.“ (ZDROJ: https://www.youtube.com/watch?v=2mltzOJWT18) Takže podľa tejto logiky, keby zvukovú zhodu so Štúrovým priezviskom tvoril nejaký vulgarizmus, tak by sme do názvu pacli ten. A možnože je to aj škoda, že netvorí, nie? Čo, kreatívci? Však mladí letia na vulgarizmy, to by ich možno prilákalo ešte viac ako oný anglicizmus.

Cieľom RTVS je okrem iného vychovávať, tvoriť hodnoty spoločnosti a prispievať k vlastenectvu. Ak si však niekto myslí, že True Štúrom prispeje k národnému cíteniu adolescentov a vzbudí záujem o Štúra, je na veľkom omyle. Ak aj marketingové ťahy a avizované moderné spracovanie, zakomponovanie amerikanizácie a prezentácia tetovaní, zasadená do obdobia, kedy ešte vôbec neboli rozšírené medzi verejnosťou, pritiahne nejaký ten pohľad –násťročných, nezvýši to počet vlastencov v slovenskej spoločnosti. Veď akéže slovenské vlastenectvo si z takého dielka, ktoré sa tvári, že ide vzdávať úctu Ľ. Štúrovi, si môže odniesť mladý človek? Anglický názov dokumentu o jednom z najväčších Slovákov môže evokovať akurát fakt, že sa treba učiť jazyky, keď už aj ujo True Štúr na to poukazuje. Namiesto toho, aby teda mládež pochopila, že Štúr bojoval za slovenčinu a proti asimilácii slovenského národa, sa v tomto dokumente, už podľa názvu, ide prezentovať skôr presný opak. A to multikulturalizmus, povýšenie angličtiny nad slovenčinu, učenie poučky, že sme skôr Európania a až potom Slováci a ideu potierania národných identít. Možno ste už počuli aj o výstave, zorganizovanej v Nitre s názvom: Ľudovít Štúr – Stredoeurópan. No to je presne to, o čom píšem….

č 6.10.15

Štúr sa (nás) pýta…

(ZDROJ PORTRÉTU ŠTÚRA: http://www.uszz.sk/data/a24fb4543308cf6c69d1cad429689bc9.jpg)

Detektívny dokument o Štúrovi prispeje akurát k dobrej sledovanosti nášho verejnoprávneho televízneho kanálu. A možno práve o to kompetentným ide až v prvom rade. Pod zásterkou budovania vlastenectva, vytvoriť nejaký nablýskaný marketingový produkt, použiť/zneužiť na to osobu Štúra a snažiť sa vydolovať z toho čo najväčší zisk.

Keď si teda RTVS dala za cieľ toto, teda vytvoriť zisk, v poriadku, tak nech to deklaruje alebo nech to prezentuje ako nejaký alternatívny dokumentík a vysiela to bez akejkoľvek slávy, počas roka na Dvojke v nejakom nočnom čase. Ale nech nehovorí, že tým ide prispieť k vlastenectvu a budovaniu národnej identity. Keby toto bol skutočne cieľ RTVS, investovala by do poriadneho výpravného veľkofilmu. A keď sa už toľko oháňajú pritiahnutím mladých. Dá sa predpokladať, že veľkofilm o Štúrovi by ich sám pritiahol, už len svojou veľkoleposťou, skôr ako nejaký sotva hodinový detektívny dokupríbeh. (Inak je zaujímavé, že o veľkých osobnostiach/udalostiach nášho národa poväčšinou nemáme nakrútený žiadny poriadny celovečerný film a namiesto toho, aby sme to zmenili, venujeme sa kadejakej experimentálnej tvorbe, ktorá by mala prísť na rad až po tvorbe spomínaného plnohodnotného filmu.) Nieže by som bol nejaký konzervatívec a pretláčal tu nejaký suchý konzervatívny film. Nech v tom je aj sranda, vtipy, ale humor inteligentný a nie americké silené sitkomové výlevy. Nech to má výpovednú hodnotu, hodnú osobnosti Ľ. Štúra. Veď ja sám píšem odľahčené blogy, ale vždy sa snažím, aby sa nestratila serióznosť, ktorá samozrejme môže byť skrytá aj za nadhľad, humor a iróniu.

Navyše v dokumente sa zrejme bude prvotne riešiť Štúrova smrť. Ako keby bola zaujímavejšia ako celý jeho život a dielo. Nevravím, že by sa príčina jeho úmrtia nemala objasniť, ale zároveň je zlé, ak to zatieni samotné Štúrove žitie. Inak, len tak poznámočka na okraj. Dubček oficiálne umrel na následky autoNEHODY, Štefánik podľa prezentovaných informácií zomrel na následky leteckej NEHODY, no a do tretice Štúr údajne zahynul kvôli NEHODE na poľovačke. Je náhoda, že všetky tieto tri významné osobnosti slovenskej histórie umreli na dôsledky nešťastných nehôd?

A ktovie možno sa dočkáme aj toho, že RTVS zaradí na obrazovky aj seriál o Štúrovi z dielne Lokal tv, dokument v ktorom si Štúr odstrelí polku hlavy a potom mŕtvy leží na zemi spolu so svojim vystreleným mozgom, prípadne sa sfetuje alebo tancuje holý s Hollým a Hurbanom a začne ho prezentovať ako umelecké dielo, ktoré má za úlohu vychovať mladého vlastenca. A tu je tiež dosť dobrý príklad. Začne teda niekto tvrdiť, že po dopozeraní diela od Lokal tv, ktoré sú natočené s jediným úmyslom a to pobaviť svoju cieľovú skupinu vo fanúšikovi vzkrsne iskierka vlastenectva, vďaka ktorej si nad posteľ vyvesí Štúrovu podobizeň a začne vášnivo študovať Štúrove diela Nárečie slovenské alebo potreba písania v tomto nárečí, či Slovanstvo a svet budúcnosti? Nie. Viete čo sa stane, po dopozeraní videa? Divák vypne a začne si hľadať na pobavenie niečo ďalšie. Ale dobre, nech si to nakrúcajú, ale priznajme si, že toto nie je príspevok k vlastenectvu a ani to pod tou zámienkou nebolo vytvorené, bolo to vytvorene pod zámienkou baviť. Aj mladí, čo to sledujú na to nekliknú s tým, že: „Aha Štúr chcel by som o ňom vedieť niečo viac.“ Ale s tým, že sa chcú zasmiať.

č 6.10.15 lokal tv

Sfetovaný a mŕtvy Štúr s vystreleným mozgom v príbehu od Lokal tv…

(ZDROJ: http://www.lokaltv.sk/kapurkova-ludovit-stur-3-3/539/46, http://www.lokaltv.sk/kapurkova-ludovit-stur-2-3/526/46, http://www.lokaltv.sk/kapurkova-ludovit-stur-1-3/519/46)

A keď sa už teda venujem tejto téme… Čo si RTVS k dokumentu o Štúrovi neprizvala Jakubiska? Veď aj ten je známy znalec histórie a fanúšik mágie. Možno by s radosťou vytvoril nejaké dielo s názvom Magický Štúr a objasnil, že všetko bolo celkom inak ako si myslíme a v skutočnosti Štúra zabil Voldemort, ktorého na neho poslal Kossuth kvôli tomu, že sa snažil na silno maďarizovanom Rokforte založiť vlastenecký odboj pre mladých slovenských čarodejníkov s názvom Slovenský vlastenecký klub Harryho Pottera a nelegálne vydávať Slovenské čarovno národné noviny s prílohou Dumbledore tatranský. Ale inak je zábavné zistenie, že je pravdou, že Jakubisko ide skutočne točiť film o Svätoplukovi (ZDROJ: http://www.jakubiskofilm.com/cs/pripravujeme/slovanska-epopeja/?PHPSESSID=6583e6164bbb40c154d193026cb2dfa7)

a už v popise je uvedené, že do toho zakomponuje aj mágiu. (Áno, určite si všimnete aj podtitul diela: Tisíc rokov samoty, akoby Jakubisko nariekal nad tým, že tí Maďari neprišli skôr…. Ale to je téma na iný článok…) Okrem toho sa chystá tiež na nakrúcanie seriálu o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi s názvom Magický meteorit. (ZDROJ: http://registracia.avf.sk/formular_statistiky.php?x_id=290) Takže, ktovie ako by poňal Štúra, možno fakt tak, ako som opísal, prípadne ešte magickejšie… 😀

A čo takto urobiť k True Štúrovi aj titulnú skladbu, ktorú by sme dali naspievať nejakému slovenskému raperovi? Veď dnešná mládež miluje hip-hop! A to by stúpla sledovanosť, ehm pardón, vlastne vlastenectvo. Veď jeden nemenovaný slovenský raper sa pred časom vo svojom klipe zahral na Jánošíka, takže nikto nepochybuje o tom, či by zvládol aj Štúra. A teda aby sa nepovedalo, že tu len oprávnene kritizujem a nič neprinášam, sám som sa podujal na napísanie textu k takejto úvodnej piesni. Nech slúži ako odstrašujúci príklad, ako by to mohlo vyzerať v budúcnosti, keď si RTVS raz opät zmyslí, že si ide uctiť Ľudovíta Štúra. Tu je:

Text piesne Národ z prachu vstáva (vytvorené ako odštrašujúci príklad úcty k Štúrovi)

Dúfam, že už o tom každý počul,

ja uzákonil som spisovnú slovenčinu motherf*cker!

Nosím bradu hipsterskú,

j*bn*m ti facku za každú chybu pravopisnú.

Ou je, pozdravujem Slovensko,

pome všetci ruky hore, bez zbytočných slov.                  

Ou jé, táto noc bude dlhá,

bezpochyby, precíť ten moment, Dj do rytmu nám hrá.

 

REFRÉN:

Hej! Tento národ vstane z prachu,

zober si tú pušku, ideme bez strachu.

Hej! True revolution, Štúr revolution,

sexi baby na parkete tancujú.

Žiadny fake, len čistá reč,

žiadny šmejd, chápeš brácho žiadny hate!

 

Hej, dnes nikto nebude tu sám,

pozri na tú super kočku, očami ju vyzliekam.

Od Tatier k Dunaju, každý vie, že som pán,

spýtaj sa aj Miša Hodžu, za pravdu mi dá.

Brácho, poď so mnou na lov,

Za ten národ slovenských, pár dievčat by som zmohol.

Pár dievčat by som mohol, zbaliť aj pre teba,

dobyjeme svet, reč slovenská bude svätá.

 —————–

POŽADUJME PREMENOVANIE DOKUMENTU!

Stotožňujete sa s názorom, že anglický názov dokumentu o kodifikátorovi spisovnej slovenčiny: True Štúr, je absolútne nevhodný? Pokúsme sa ho premenovať! Píšte žiadosti na nástenku oficiálnej FB stránky True Štúr: https://www.facebook.com/truestur?fref=ts, prípadne e-maily na: vsv@rtvs.sk.

————–

Chcete mať informácie o nových článkoch K a K štúdia ako prví? Pridajte sa na Facebook stránku K a K štúdia – oázu pokoja v zradných vodách hnusných sociálnych sietí…

K a K PROMO 014 BLOG

Dopravné značky na Slovensku už majú byť aj v maďarčine. Koľko nás to bude stáť? „Iba“ 1 milión eur? Alebo viac?

12.09.2021

Na Slovensku sa chystajú veľké novinky! Dopravné značky, konkrétne nazývané šípové smerníky, patriace do skupiny orientačných značiek a označujúce miesto a smer odbočenia k vyznačeným cieľom, už po novom majú byť uvedené aj v jazyku národnostných menšín. Áno, áno! Ešte viac maďarských nápisov na slovenských cestách, ešte viac! Matica slovenská mlčí. [...]

Vakcína je sloboda! Vakcína je mimoriadne účinná! Vakcína je vysoko bezpečná! Dajte sa urýchlene zaočkovať!

20.06.2021

Upozorňujem, že nikoho o ničom nepresviedčam. Ak chcete, dajte sa zaočkovať, ale nenúťte aj ostatných… Aj tak zrejme, aj po tomto upozornení, budem určitou skupinou ľudí označený za nevzdelaného dezoláta. Čo na tom, že čítam hlavnoprúdové (mainstreamové) i alternatívne médiá. Prečítam si Denník N, rovnako ako aj Hlavný denník a poctivo si informácie overujem [...]

Slovensko postúpilo do štvrťfinále na majstrovstvách sveta v hokeji. Zhodnotenie, pseudovlastenci, reakcie politikov. Neuveríte, čo na to povedal Matovič

02.06.2021

Tak, 21. mája 2021 sa začali tohoročné majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. To ste netušili, že nie? Po pandemickej prestávke v roku 2020 a posledných majstrovstvách v roku 2019, ktoré sa odohrali na Slovensku a na ktorých náš štát obhájil svoje už tradičné 9. miesto, čo asi nie je nič moc, ale aj tak lepšie, ako obhajovať nejaké 14. miesto, (pesimista sa hrá na [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

kakstudio

www.facebook.com/pages/K-a-K-… filmstudio.blog.pravda.sk filmstudio.webgarden.cz www.enigma.sk/profil/kakstudio K a K štúdio vzniklo v roku 2006. V prvopočiatkoch sa venovalo natáčaniu amatérskych filmov, od roku 2009 pôsobí aktívne už len na internete. Činnosťou je písanie komentárov/kritík k slovenským filmom, seriálom, ale aj kritík z iných oblastí života. Sporadicky sa zaoberá prinášaním rozhovorov a promo akcií. Z dielne K a K štúdia je taktiež humorný seriál: Všetko je problémom, ktorý ma ambíciu vyjsť aj knižne. Domovskou stránkou K a K štúdia, je od roku 2007 web stránka: filmstudio.webgarden.cz. Okrem toho pôsobí aj na: enigme, facebooku a od 5.2.2013 aj na blogu: filmstudio.blog.pravda.sk/.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 58
Celková čítanosť: 328355x
Priemerná čítanosť článkov: 5661x

Autor blogu

Kategórie