„Milujte nás, alebo odiďte! “

5. februára 2013, kakstudio, Nezaradené

Ujo lietajúci Cyprián sa s odstupom času zmenil na uja romantiky.

Režisérka Marianna Čengel-Solčanská predstavuje v krátkom čase už svoj druhý celevečerný film. Tentokrát sa po historickej dráme (Legenda o lietajúcom Cypriánovi) dočkáme drámy romantickej. Reč je o filme: Miluj ma, alebo odíď. Príbeh je postavený  na súboji matky a dcéry o toho istého muža… Áno, zase sa jedná o typický slovenský námet. Muž+žena+veľká láska+prekážka lásky. Mám pocit, že Slováci sa špecializujú výlučne na (romantické) drámy. Každý nový slovenský film, ktorý sa dostane do kina je dráma… A keď nie – tak sa jedná o komédiu silno inšpirovanú komédiami spoza veľkej mláky (viď. film Paľa Janíka: Tak fajn alebo Veľký rešpekt…) Sám sa čudujem, čo teraz napíšem, ale jedinou výnimkou je zrejme film: Cigáni idú do volieb od pána Sendreja (Pána Sendreja som dokonca minule stretol aj na nákupoch v Činskom obchode. Híí, škoda, že ma nenapadlo, som s ním mohol urobiť rozhovor, ále nie…) Mali by sme už konečne opustiť tieto dramaticko – romantické filmy a točiť aj niečo iné. Aj keď ani poriadne spracovaná romantická dráma nie je na škodu. Ale tu sa bavíme o veci – nakrúcame kopu romanticko-dramatických filmov, ale nevieme ich nakrúcať tak, aby zaujali diváka. To je najväčší problém pri slovenských filmoch bez ohľadu žánru – zaujať diváka. Všetky tie filmy vypália buď priveľmi tuctovo, ako cez kopirák, alebo je na vine chabý, pomalý dej. (v pomalom deji a v stratégii – uspi diváka a znuď ho natoľko, že viac ako pozerať film, ho bude baviť pozerať na sekundovú ručičku na hodinách u mňa doteraz jednoznačne vedie film: Cinka Panna). Nezaškodila by poriadna slovenská komédia. S dôrazom na slovenská. Urobiť niečo originálne, postavené na slovenskej mentalite, nie kopírovať zahraničné filmy. Alebo nebáť sa ísť aj do nejakej kriminálky….

A ozaj, hádanka na dnes. Nájdite 4 podobnosti medzi filmami Legenda o lietajúcom Cypriánovi a Miluj ma, alebo odíď. 1. podobnosť – rovnaká režisérka (Marianna Čengel-Solčanská), 2. podobnosť – rovnaký žáner (dráma), 3. podobnosť – rovnaké herecké obsadenie hlavnej postavy (Marko Igonda), 4. podobnosť – pieseň ku obidvom filmom naspievala rovnaká speváčka (Zuzana Smatanová).

Na záver posolstvo filmu –  Milujte nás, alebo odíďte vážení!

Vaše K a K štúdio 😛

P.S. Aj vám sa Diana Pavlačková (spočiatku som si myslel – že je to Helena Krajčiová), ktorá vo filme stvárnila jednu z hlavných úloh podobá na herečku  Noomi Rapace, ktorá hrala v úspešnej švédskej trilógii Stiega Larssona (Muži, ktorí nenávidia ženy, Dievča ktoré sa hralo s ohňom, Dievča, ktoré koplo do osieho hniezda). Obidve herečky hrajú dalo by sa povedať – rebelujúce nezávislačky s punkovým imidžom 🙂